L’índex Big Mac va ser inventat per The Economist el 1986, és una mesura, no científica, que proposa comparar el nivell de vida entre diferents països a través del preu d’aquesta coneguda hamburguesa. En concret, ens dóna informació de 48 països i com a àrea econòmica especial, la zona euro.

Aquest índex es basa en la teoria de la paritat del poder adquisitiu (PPA) que sustenta que amb una determinada moneda es pot comprar la mateixa quantitat de béns o serveis en qualsevol país.

Què mesura l’índex Big Mac?
Aquest índex compara el preu de l’hamburguesa Big Mac entre diferents països prenent com a referència actualment cinc divises: Dòlar, Euro, lliura esterlina, ien japonès i Yuan xinès. Amb això, podem veure la sobrevaloració i devaluació de cada país analitzat amb cada país de referència.

Com ho mesura?
El mètode de càlcul és senzill. S’agafa el preu del Big Mac en dos països (en la seva divisa corresponent) i es divideix entre si. El resultat es compara amb l’actual canvi de divisa de referència.
Si el valor del primer país és superior al segon, aquesta divisa estarà sobrevalorada. Si, per contra, és menor, la primera divisa estarà devaluada.

Per què els economistes ho accepten i ho donen per bo?
Tot i que el mètode no és gens científic ens trobem amb una forma molt senzilla de càlcul (sense els problemes i costos d’homogeneïtzar cistella de productes en països amb diferent cultura i costums), i amb uns resultats en general bastant precisos, per conèixer la posició d’una divisa al llarg del món i la seva influència sobre els preus.

L’índex Big Mac es calcula anualment i el publica The Economist tots els mesos de gener. Amb el temps ha passat de fer-ho amb el dòlar a incloure altres divises importants.
www.economist.com/content/big-mac-index

 

Print Friendly, PDF & Email
L’índex Big Mac
Si t'agrada, comparteix:

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.