En les inversions existeix una regla molt bàsica, però potent: “comprar barat i vendre car”. Això, que sembla molt lògic i bàsic, en la pràctica és una qüestió molt difícil de dur a terme.

Una acció pot estar caient de preu durant molt de temps i això no necessàriament vol dir que sigui un bon moment per comprar-la, de fet pot estar més barata l’endemà i encara continuar baixant.

El mateix passa amb una acció que fa molt de temps que puja; que una acció pugi i pugi ininterrompudament no implica que estigui cara i que hem de vendre, moltes vegades la impaciència ens fa prendre decisions equivocades i vendre a preus molt per sota dels màxims.

Tant en un supòsit com en l’altre la qüestió està en saber: Quan comprar? Quan vendre?

A continuació t’explicaré els indicadors que jo faig servir, això no vol dir que siguin els únics, però si que són els més importants:

Les Mitjanes mòbils simples

En Borsa, es solen utilitzar les Mitjanes mòbils de 20, 50 i 200 dies.

A mesura que ampliem la quantitat de dies d’aquest indicador, el que s’està fent és ampliar l’horitzó temporal de la inversió. Així dons, la Mitjana mòbil de 20 dies ens donarà senyals per a la realització d’operacions a curt termini, mentre que la de 200 ens indicarà tendències per el llarg termini.

Mirem un exemple:

Grafic_01

Fixa’t en el gràfic on hi ha marcades les tres Mitjanes mòbils simples: de 20 (vermell), de 50 (verd) i de 200 (marró).

Quan el preu d’una acció talla de dalt a baix la Mitjana mòbil és un senyal baixista (no s’ha de comprar), mentre que si la talla de baix a dalt, és un senyal alcista (no s’ha de vendre).

Quan la mitjana mòbil 50 (MM50) creua cap amunt la mitjana mòbil 200 (MM200) indica una forta tendència alcista i s’anomena “la creu d’or“.

Quan la mitjana mòbil 50 (MM50) creua cap avall la mitjana mòbil 200 (MM200) indica una forta tendència baixista i s’anomena “la creu de la mort“.

Ull !, les mitjanes mòbils no ens permeten anticipar els canvis de tendència, ens permeten confirmar-los.

 

L’altre indicador important és el volum.

El volum reafirma la tendència.

A la part de baix del gràfic pots observar el volum de transaccions.
Quan esdevé un fet inesperat, l’acció comença a operar amb més freqüència i es dibuixa un pic en la quantitat de transaccions, generalment sol ser una senyal que reafirma la nova tendència del preu de l’actiu financer en qüestió.

 

Print Friendly, PDF & Email
Quan comprar i quan vendre ?
Si t'agrada, comparteix:

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.