El benefici per acció, o BPA, és la part del benefici net total de l’empresa que li correspon a cadascuna de les accions que composen el seu capital social. El benefici net és el que queda del benefici brut després de pagar l’Impost de Societats. Per a un inversor és més significatiu conèixer el BPA que el benefici total de l’empresa. En el fons és el mateix, però el BPA es compara molt més fàcilment amb la cotització i és una xifra més manejable i clarificadora.

El dividend és la part del benefici per acció (BPA) que l’empresa lliura als seus accionistes.

Si una empresa té un benefici brut per acció de 1 euro i l’Impost de Societats està en el 30%, el BPA és de 0,70 euros (1-0,30 = 0,70).

Si l’empresa reparteix als seus accionistes el 50% del BPA com a dividend cada acció cobrarà 0,35 euros (50% de 0,70). Aquest percentatge del BPA que l’empresa reparteix com a dividend és el que s’anomena “pay-out”. En aquest exemple el pay-out és el 50%.

Els 0,35 euros restants que no s’han utilitzat ni per pagar l’Impost de Societats ni per pagar el dividend als accionistes queden dins de l’empresa i els utilitzarà per realitzar futures inversions, reduir deute, etc.

payout-dividendos-bolsa

Print Friendly, PDF & Email
Si t'agrada, comparteix:

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.