Gran part dels mercats de renta variable han acabat en màxims o ben a prop de màxims, tot i l’expansió contagiosa de la variant Ómicron. Un cop descomptades les males noticies sobre aquesta nova variant de la Covid, els mercats, veient que no s’adoptaven mesures tant dràstiques com l’anterior vegada, han seguit evolucionant de forma positiva, sobretot en Estats Units i Europa. Japó i el conjunt dels mercats emergents no han acabat amb tal positivisme.
Pel que fa la Renta Fixa, s’ha acabat l’últim mes de l’any de forma negativa; els principals motius han estat l’anunci de la FED d’avançar la fi de la política monetària expansiva i un avanç de la pujada de tipus d’interès.
Un altre tema d’interès actualment es el tema de la inflació, la qual ha acabat l’any per sobre el 6%. Aquest augment de preus no ha fet caure els nivells de consum a Estats Units, ni tampoc a Europa, on la disminució del consum ha sigut més per restriccions de mobilitat per fer front la nova variant. Estar invertits en empreses de qualitat, on poden traspassar gran part (o la totalitat) de l’augment de costos al preu final, serà clau per aguantar els efectes adversos que pot portar aquest increment de costos a moltes empreses (baixant ventes o rendibilitat).
La falta de subministres i l’augment de preus, juntament amb les noves variants de la Covid i mesures davant d’aquestes, seran els principals factors que poden aportar volatilitat en els mercats a curt termini. Tot i així, esperem pel 2022 un creixement moderat en les economies, on la política monetària es centrarà en mantenir una inflació ajustada i, uns fonamentals de les empreses contundents, que seguiran impulsant els rendiments dels mercats.